962 760 457

Ontdek alle soorten airco

23 mei 2023 / Airco
Ontdek alle soorten airco

Airconditioning is voor veel mensen een noodzaak geworden, of het nu is om hun huis koel en comfortabel te houden op warme zomerdagen, om een kamer te verwarmen in de winter, of om de luchtkwaliteit op de werkplek te verbeteren.

Elk type airconditioner heeft zijn voordelen en belangrijkste kenmerken. In dit artikel laten wij u kennismaken met de verschillende typen airconditioners en geven wij u gedetailleerde informatie over hun kenmerken, voordelen en belangrijke aspecten. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen en de airconditioner kiezen die het beste bij uw behoeften en voorkeuren past.

Split airco wandmodel

Kenmerken

Dit type systeem bestaat uit een unit met twee hoofdonderdelen: de binnenunit en de buitenunit. De binnenunit, ook wel verdamper genoemd, wordt geïnstalleerd in de te koelen ruimte, terwijl de buitenunit, de condensor, zich buiten het gebouw bevindt.

Voordeel

  • Energie-efficiënt: Split-onzijn vaak energie-efficiënt, waardoor de koel- en verwarmingskosten op de lange termijn kunnen worden verlaagd.
  • Stil: De meeste split airco staan bekend om hun stille werking en zorgen voor een stille en comfortabele omgeving.
  • Esthetiek: De binnenunit van de splits heeft een onopvallend en elegant ontwerp dat goed past in het ontwerp van de kamer zonder het zicht te belemmeren.
  • Flexibiliteit in plaatsing: de binnenunits kunnen op verschillende plaatsen worden geplaatst, zoals hoge of lage muren, waardoor de koele lucht beter kan worden verspreid.

Nadelen

  • Buitenruimte: De buitenunit vereist ruimte aan de buitenkant van het gebouw, aan de muur of op een sokkel, dus hiermee moet rekening worden gehouden bij het plannen van de installatie.

Kopen

Multisplit airco

multi-split

Kenmerken

Met multi-splitsystemen kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten op één enkele buitenunit. Deze binnenunits, die wandunits, cassette-units, vloer-/plafondunits of andere types kunnen zijn, worden verdeeld over verschillende kamers of zones.

Voordelen

  • Koeling van meerdere kamers: Multi-splits zijn ideaal om verschillende onafhankelijke kamers of zones te koelen zonder dat voor elke kamer een aparte buitenunit moet worden geïnstalleerd.
  • Flexibiliteit en individuele regeling: Elke binnenunit kan onafhankelijk worden geregeld, zodat de temperatuur en de luchtstroom kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke kamer.
  • Ruimtebesparing: Door een enkele buitenunit te gebruiken voor meerdere binnenunits bespaart u ruimte in vergelijking met het installeren van individuele units in elke kamer.

Nadelen

  • Hogere installatiekosten: De installatie van een multi-split systeem vereist een zorgvuldige planning en technische expertise om de binnenunits goed te regelen en aan te sluiten op de buitenunit.
  • Hogere initiële kosten: Omdat meerdere binnenunits en een krachtigere buitenunit nodig zijn, zijn de initiële kosten van multi-splitsystemen gewoonlijk hoger dan die van andere airconditioners.
  • Onderhoud en reparaties: Hoewel er maar één buitenunit is, is er regelmatig onderhoud nodig en moet er bij storingen mogelijk een beroep worden gedaan op een gespecialiseerde technicus.

Kopen

Airco cassette

 

Kenmerken

Cassettesystemen worden in het plafond geïnstalleerd en zien er hetzelfde uit als een cassette, met een in het plafond verzonken binnenunit en een zichtbaar rooster aan de onderkant.

Voordeel

  • Gelijkmatige luchtverdeling: Airco cassettte zijn ontworpen om een gelijkmatige luchtstroom in alle richtingen te creëren, wat resulteert in een efficiënte verdeling van koele of warme lucht in de kamer.
  • Ruimtebesparend: Omdat ze in het plafond zijn verzonken, hebben cassettesystemen geen muur- of vloerruimte nodig, waardoor ze ideaal zijn voor kamers met beperkte ruimte.
  • Esthetiek: De verzonken binnenunit en het onopvallende plafondrooster zorgen voor een esthetisch aanzicht en passen goed bij het ontwerp van de ruimte.
  • Laag geluidsniveau: Airco cassettte werken over het algemeen stil, waardoor ze geschikt zijn voor ruimtes waar een stille omgeving vereist is.

Nadelen

  • Beperkte locatie: Vanwege hun specifieke ontwerp zijn cassettesystemen het meest geschikt voor verlaagde plafonds of verlaagde plafonds, zodat ze niet in alle structuren een haalbare optie zijn.
  • Initiële kosten: In vergelijking met sommige andere typen airconditioners kunnen cassettesystemen hogere initiële kosten hebben vanwege hun ontwerp en de noodzaak van professionele installatie.

Kopen

Airco kanaalmodel

conductos

Kenmerken

Ducted airco bestaan uit een centrale eenheid in een ruimte zoals een kelder of een verlaagd plafond en kanalen die de gekoelde of verwarmde lucht via roosters of diffusors naar verschillende kamers of zones verspreiden.

Voordelen

  • Gecentraliseerde koeling en verwarming: Met kanaalsystemen kunnen meerdere kamers of zones worden gekoeld en verwarmd vanuit één centrale eenheid, waardoor een gecentraliseerde klimaatregeling mogelijk is.
  • Esthetiek: Aangezien er geen zichtbare binnenunits nodig zijn, bieden kanaalsystemen een esthetisch aantrekkelijke en onopvallende aanblik omdat alle componenten in het plafond of de muren zijn weggewerkt.
  • Uniforme luchtverdeling: Het juiste ontwerp en de juiste indeling van de kanalen zorgen voor een uniforme luchtverdeling in alle ruimtes, waardoor een consistent comfort in het hele gebouw wordt gegarandeerd.
  • Geluidsreductie: Omdat de centrale eenheid niet in de buurt van de woonvertrekken wordt geplaatst, kunnen kanaalsystemen stiller werken dan andere soorten airconditioningsystemen.

Nadelen

  • Vereist zorgvuldige planning en ontwerp: de installatie van een kanaalsysteem vereist zorgvuldige planning en ontwerp om een efficiënte luchtverdeling te garanderen en energieverliezen tot een minimum te beperken.
  • Aankoopkosten en complexiteit: Kanaalsystemen hebben doorgaans hogere aankoopkosten omdat de kanalen moeten worden ontworpen en aangelegd en de installatie professioneel moet gebeuren.
  • Vereiste ruimte: Kanaalsystemen vereisen voldoende ruimte in plafonds, muren of vloeren om de kanalen te kunnen plaatsen, wat de installatie ervan in sommige bestaande gebouwen kan beperken.

Kopen

Vloer-Plafond airco

Kenmerken

Floor-to-roof zijn veelzijdige units die op de vloer of het plafond kunnen worden geïnstalleerd, afhankelijk van de behoeften en het ontwerp van de ruimte. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel koeling als verwarming.

 

Voordelen

  • Flexibele installatie: vloer-/plafondunits passen zich aan verschillende configuraties aan en kunnen op de vloer of het plafond worden geïnstalleerd, waardoor ze gemakkelijk in het ontwerp van de ruimte kunnen worden geïntegreerd.
  • Veelzijdige luchtstroom: Deze units leveren een luchtstroom die verticaal of horizontaal kan worden gericht, afhankelijk van de voorkeur en de klimaatvereisten van de ruimte.
  • Uniforme luchtverdeling: Deze units zijn ontworpen voor een uniforme luchtverdeling in de hele ruimte, wat resulteert in een gelijkmatig comfort in alle zones.

Nadelen

  • Initiële kosten: De initiële kosten van vloer-tot-dak units kunnen hoger zijn in vergelijking met andere typen airconditioners omdat ze veelzijdig zijn en een professionele installatie vereisen.
  • Onderhoud en reiniging: Aangezien deze units zich op de vloer of het plafond bevinden, kunnen ze vaker onderhoud en reiniging vereisen om optimale prestaties te garanderen en de ophoping van stof en vuil te voorkomen.

Kopen

Luchtgordijn

Kenmerken

Luchtgordijnen zijn apparaten die een continue, gerichte luchtstroom creëren bij een opening, zoals een deur of raam, om een luchtbarrière te creëren die voorkomt dat lucht van de buitenomgeving naar binnen stroomt.

Voordelen

  • Thermische isolatie: Luchtgordijnen helpen het binnenmilieu van de buitenwereld te scheiden door te voorkomen dat warme lucht in de zomer en koude lucht in de winter binnenkomt. Dit helpt een comfortabele binnentemperatuur te handhaven en vermindert de belasting door airconditioning.
  • Energiebesparing: Door een luchtbarrière te creëren, helpen luchtgordijnen het verlies van warmte of koude te voorkomen, waardoor minder airco of verwarming nodig is. Dit resulteert in energiebesparing en lagere airconditioningskosten.
  • Verbeterde luchtkwaliteit: Luchtgordijnen kunnen inkomende lucht filteren, waardoor stofdeeltjes, verontreinigende stoffen en insecten worden verwijderd en de luchtkwaliteit binnenshuis wordt verbeterd.
    Comfort en gemak: luchtgordijnen voorkomen ongewenste tocht, creëren een aangenamere omgeving en voorkomen dat mensen zich ongemakkelijk voelen in de buurt van de openingen.

Nadelen

  • Elektriciteit nodig: Er is elektriciteit nodig om luchtgordijnen te laten werken, wat het energieverbruik van de ruimte waarin ze zijn geïnstalleerd kan verhogen. Er zijn echter energiezuinige modellen op de markt.
  • Lawaai: Sommige luchtgordijnen kunnen lawaai maken door de luchtstroom en de werking van de motor. Er zijn echter ook stille modellen die dit probleem verminderen.
  • Beperkingen in extreme omstandigheden: In extreme weersomstandigheden, zoals zeer lage temperaturen of harde wind, kunnen luchtgordijnen minder effectief zijn en kunnen extra verstevigingen nodig zijn om voldoende thermische isolatie te garanderen.

Kenmerken

Deze systemen bestaan uit een compacte unit die in een raamopening wordt geïnstalleerd. De unit bevat zowel de verdamper (die de lucht koelt) als de condensor (die de warmte aan de buitenlucht afgeeft).

Voordelen

  • Kosten: raam airco zijn over het algemeen goedkoper dan andere typen airconditioners.
  • Installatiegemak: ze zijn relatief gemakkelijk te installeren, vooral als de instructies van de fabrikant worden gevolgd.
  • Ruimte: Ze nemen geen ruimte in de kamer in beslag omdat ze in het raam worden geïnstalleerd.
  • Efficiënte koeling: Ze zijn efficiënt in het koelen van individuele kamers, vooral kleine tot middelgrote kamers.

Nadelen

  • Esthetiek: sommigen vinden dat raamairconditioners afbreuk doen aan het uiterlijk van de buitengevel of het zicht uit het raam belemmeren.
  • Lawaai: Sommige modellen kunnen tijdens de werking lawaai produceren, wat oncomfortabel kan zijn in kamers waar een stille omgeving vereist is.
  • Beperkte koeling: Ze zijn niet de beste keuze voor het koelen van grote ruimtes of meerdere kamers, aangezien ze ontworpen zijn voor spotkoeling.

Draagbare airco

Kenmerken

Draagbare airco zijn zelfstandige eenheden die naar behoefte van kamer naar kamer kunnen worden verplaatst. Zij bestaan gewoonlijk uit een binnenunit met compressor, condensor en verdamper, en een afvoerslang om de verwarmde lucht via een raam of opening naar buiten af te voeren.

Voordelen

  • Mobiliteit en veelzijdigheid: Draagbare airco zijn gemakkelijk te vervoeren en te verplaatsen, zodat ze naar behoefte verschillende kamers of ruimtes kunnen koelen.
  • Eenvoudige installatie: De installatie van deze systemen is relatief eenvoudig en vereist geen permanente wijzigingen aan de gebouwstructuur, aangezien alleen een raam of opening nodig is om de warme lucht te laten ontsnappen.
  • Geen buitenunit nodig: In tegenstelling tot andere airconditioners hebben draagbare airco geen buitenunit nodig, waardoor ze geschikt zijn voor ruimtes waar buitenunits niet mogelijk of toegestaan zijn.
  • Betaalbaarheid: Draagbare airco zijn vaak goedkoper dan andere airconditioners, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor mensen met een beperkt budget.

Nadelen

  • Lagere koelcapaciteit: Draagbare airco hebben over het algemeen een lagere koelcapaciteit dan grotere systemen, waardoor het moeilijk kan zijn om zeer lage temperaturen te handhaven of grote ruimtes te koelen.
  • Geluid en trillingen: Omdat draagbare airco binnenshuis worden geplaatst, kunnen ze tijdens de werking merkbaar lawaai en trillingen produceren.

Als u op zoek bent naar de perfecte airconditioningoplossing voor uw huis of bedrijf, nodigen wij u uit om onze online winkel te verkennen. Wij hebben een ruime keuze aan hoogwaardige airconditioners van de beste fabrikanten op de markt. Vind het systeem dat past bij uw behoeften en budget, met innovatieve technische kenmerken en energie-efficiëntie. Ons meertalige team van aircodeskundigen zal u helpen de juiste keuze te maken, en we kijken ernaar uit u te verwelkomen met de beste airco in ons aanbod!

Andere blogberichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies