962 760 457

Lucht-Water Warmtepompen met zonnepanelen: gaat dat samen?

4 september 2023 / Lucht-Water Warmtepompen
Lucht-Water Warmtepompen met zonnepanelen: gaat dat samen?

Lucht-Water Warmtepompen en zonne-energie: vier voordelen van een innovatieve oplossing voor verwarming en koeling

Het kiezen van de optimale optie voor het verwarmen en koelen van een huis kan een uitdaging zijn. Je bent op zoek naar een lage initiële investering, bijna geen onderhoud en lage energierekeningen, maar ook naar een hoge energie-efficiëntie en duurzaamheid. Is het mogelijk om al deze voordelen samen te brengen in één systeem? Eigenlijk wel, door Lucht-Water Warmtepompen technologie te combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen.

Autonome elektriciteitsopwekking door fotovoltaïsche zonnepanelen, in combinatie met nachtopslagsystemen en airconditioning op basis van Lucht-Water Warmtepompen, komt naar voren als een uitzonderlijk intelligente oplossing. Het “Smart Green Home” is bijvoorbeeld een pakket dat Lucht-Water Warmtepompen energie combineert met zonnepanelen en batterijen, allemaal geproduceerd door LG. Dit transformeert de airconditioning en warmwaterproductie in de woonomgeving radicaal naar een duurzamer huis met de productreeks Airconditioning en Zonne-energie.

Binnen de airconditioning categorie zijn er verschillende varianten airconditioners: split systemen, multi split en commerciële units. Op het gebied van zonne-energie omvat de selectie een breed scala aan zonnepanelen, waarmee kan worden ingespeeld op de behoeften en kenmerken van elke woning.

Voordelen van Lucht-Water Warmtepompen en zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een van de meest erkende oplossingen voor het koolstofvrij maken van energie en zijn bovendien zeer efficiënt en kosteneffectief. In de afgelopen jaren zijn de kosten van energie die wordt opgewekt door zonnepanelen aanzienlijk gedaald dankzij hun wijdverspreide toepassing. Van 1976 tot 2019 zijn de kosten met maar liefst 99,6% gedaald, zoals blijkt uit Our World in Data.

Bovendien is de technologie uitzonderlijk efficiënt. De grafiek hieronder, van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL), toont de evolutie in de tijd van verschillende fotovoltaïsche technologieën en hun toenemende efficiëntie. Vrijwel alle zonne-energietechnologieën zijn aanzienlijk verbeterd. Als het doel is om energie te besparen, zijn fotovoltaïsche panelen dus een essentiële bondgenoot.

Natuurlijk produceert zonne-energietechnologie ’s nachts geen elektriciteit (in tegenstelling tot andere zonne-energietechnologieën zoals geconcentreerde zonne-energie). Daarom bevatten oplossingen zoals de Smart Green Home batterijen die overtollige zonne-energie kunnen opslaan voor gebruik wanneer dat nodig is, waarbij het verbruik op het juiste moment wordt aangepast. Hoewel de besparingspuzzel nog niet helemaal is opgelost, is Lucht-Water Warmtepompen energie, als het gaat om elektrische energie, de optimale keuze voor zowel airconditioning als de productie van sanitair warm water (SWW).

Een van de opmerkelijke voordelen van Lucht-Water Warmtepompen energie ligt in de mogelijkheid om de energievraag die nodig is om een huis te klimatiseren (zowel in de koel- als in de verwarmingsmodus) en om water te verwarmen, aanzienlijk te verminderen door de energie van de buitenlucht te benutten, zelfs in zeer koude omstandigheden. Het gesloten circuit, bestaande uit een koelmiddel, een compressor en een expansieventiel, werkt als een energiedrager.

In combinatie met slimme technologie zoals LG ThinQ is het mogelijk om het energieverbruik in huis met wel 90% te verminderen. Deze technologie bevat conventionele tijdschema’s, stembediening en energieopties via een app, waardoor het HVAC-systeem eenvoudiger te bedienen is. Het integreert ook kunstmatige intelligentie om de meest efficiënte opties te selecteren.

Is het haalbaar om een duurzamer en zelfvoorzienend huis te krijgen met Lucht-Water Warmtepompen en zonne-energie?

Hoewel Lucht-Water Warmtepompen en zonnepanelen op zichzelf al zeer efficiënt zijn, is hun samenwerking nog nuttiger. In feite is er maar één technologie die efficiënter is voor woningen: geothermie, hoewel de toepassing hiervan beperkt is vanwege de noodzaak om verticale putten aan te leggen op eigendommen. De combinatie van zonne-energie en Lucht-Water Warmtepompen energie wordt gezien als een van de meest duurzame alternatieven op de markt.

Aan de ene kant vermindert fotovoltaïsche zonne-energie de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in huis, moedigt zelfconsumptie aan en vermindert de behoefte aan een uitgebreid elektriciteitsnet. Dankzij de opgewekte elektriciteit is het zelfs mogelijk om af te zien van gasfornuizen en te kiezen voor inductiekookplaten, waardoor er geen gas of brandstof meer nodig is in boilers en deze uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Aan de andere kant maakt Lucht-Water Warmtepompen energie, in combinatie met zonne-energie, het gebruik van brandstoffen in huis overbodig, waardoor een milieuvriendelijker en veiliger alternatief wordt bevorderd. Door af te zien van gas of andere brandstoffen worden regelmatige controles op lekken vermeden en is het mogelijk om de rookafvoer in de keuken te sluiten, meestal waar de boiler zich bevindt, wat op zijn beurt energieverliezen vermindert.

Zelfvoorziening op het gebied van energie is in lijn met de Sustainable Development Goals, en hoewel volledig loskoppelen van het elektriciteitsnet niet aan te raden is (het is altijd nuttig om een zekere mate van verbinding te behouden), zorgt het elektrificeren van het huis en het implementeren van zonnepanelen voor meer onafhankelijkheid en veerkracht tegen mogelijke stijgingen in gasprijzen (die geen invloed meer zouden hebben) en elektriciteitsprijzen (met minder impact).

Lucht-Water Warmtepompen zonne-energie en de impact op de waarde van het huis

Alle slimme oplossingen voegen waarde toe aan onroerend goed, en dit uitgangspunt wordt versterkt wanneer het wordt beschouwd als een energierenovatiemaatregel. Volgens IDAE is het verbeteren van de leefomstandigheden door energierenovatie (zoals de overgang van boilers naar Lucht-Water Warmtepompen systemen) “geen uitgave, maar een zichzelf terugbetalende investering die zich terugbetaalt dankzij de gegenereerde besparingen en de verbetering van de waarde van het onroerend goed”. Maar wat is de werkelijke impact op de waarde van een woning?

Volgens een analyse van de Rehabilitation Task Force (RTF) ligt de sleutel tot het verhogen van de waarde van een pand door het integreren van duurzame technologie in de “Groene Meerwaarde”. Naast de besparingen op lange termijn door een lager energieverbruik, kan de eenvoudige installatie van “groene” technologieën (waaronder Lucht-Water Warmtepompen energie, die wordt geclassificeerd als een hernieuwbare energiebron) de waarde van een huis met 10% tot 20% verhogen.

Dit recentere cijfer weerspiegelt het feit dat “investeren in energie-efficiëntie in huis zeven keer winstgevender is dan sparen voor je pensioen“, volgens de Raad voor Duurzaam Bouwen in Spanje. Nogmaals, investeren in eco-efficiëntie blijkt een langetermijnverbintenis te zijn, ook al zijn de initiële aankoop- en installatiekosten vrij hoog.

Verschillende factoren dragen bij aan deze waardestijging van onroerend goed. Natuurlijk zullen toekomstige kopers jarenlang profiteren van besparingen op airconditioning en warm water, en zullen ze toegang hebben tot minimale energieopwekking, zelfs in het geval van stroomuitval. Bovendien speelt er een psychologisch en sociaal aspect mee: mensen zijn op zoek naar duurzamere opties.

Is gecombineerde zonne- en Lucht-Water Warmtepompen energie veilig?

Kopers zijn op zoek naar zekerheid in verschillende cruciale aspecten: zekerheid van de elektriciteitsvoorziening, waarbij technische problemen die kunnen leiden tot een gebrek aan licht, airconditioning of warm water in huis worden vermeden; fysieke veiligheid, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de apparaten geen mechanische storingen hebben die een bedreiging kunnen vormen (gas uit een boiler vormt bijvoorbeeld een potentieel gevaar); en zekerheid van onderhoud, waarbij duurzaamheid op lange termijn wordt gegarandeerd.

Wat de prestaties betreft, is de combinatie van Lucht-Water Warmtepompen en zonne-energie uitzonderlijk robuust. Zonnepanelen zorgen het hele jaar door voor een minimale energievoorziening, die nog verder wordt geoptimaliseerd als er batterijen worden gebruikt. Anderzijds onderscheidt Lucht-Water Warmtepompen energie zich als een zeer efficiënte manier om energie om te zetten in warmte, koeling en warm water. Bovendien zijn zowel zonnepanelen als Lucht-Water Warmtepompen energie fysiek veilige systemen en is hun werking analoog aan die van elke andere installatie.

Bovendien is het onderhoud van beide systemen minimaal. Zonnepanelen moeten regelmatig worden schoongemaakt en er moet voor worden gezorgd dat er zich geen ijs of sneeuw ophoopt, terwijl het onderhoud van Lucht-Water Warmtepompen systemen beperkt blijft tot het schoonmaken van het filter en het optimaal houden van de buitenunit. Kortom, het combineren van ventilatorverwarming met zonnepanelen is niet alleen veilig, maar ook aan te raden.

Producten zoals die van LG in de categorieën airconditioning en zonne-energie zijn slimme oplossingen om aan de behoeften van hedendaagse gezinnen te voldoen. Betaalbaar, met minimaal onderhoud en een verlengde garantie van 10 jaar, vormen ze een perfecte manier om bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Hoewel we het merk LG meerdere keren in het artikel hebben genoemd, moet worden opgemerkt dat er verschillende toonaangevende merken op de markt zijn, zoals Panasonic, Daikin, Toshiba en Mitsubishi Electric, die hetzelfde type product leveren, Aerotermia met zonnepanelen en batterijpakket.

 

Andere blogberichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies